De gemeente Baarn wil zo snel en zoveel mogelijk klimaatneutraal zijn. Dat betekent dat we elektrisch gaan koken en dat we gebouwen op een duurzame manier gaan verwarmen, bijvoorbeeld met een warmtenet of warmtepomp. De gemeente onderzoekt welke mogelijkheden er voor de gemeente Baarn zijn en samen met bewoners zoeken we naar de beste oplossingen. Stap voor stap gaat iedere wijk van het aardgas af.

Hoe gaan we onze woningen verwarmen?

Een eerste onderzoek naar goede andere keuzes voor aardgas is afgerond. De resultaten staan in de Transitievisie Warmte, waarvan de Baarnse gemeenteraad eind 2020 de eerste versie heeft vastgesteld. Daaruit bleek dat aardgasvrije oplossingen met een warmtepomp of een warmtenet interessant zijn voor (delen van) Baarn. Per wijk kiezen we samen met inwoners voor de meest wenselijke oplossing.

Warmtekaders

In november 2022 heeft de gemeenteraad de ‘Aanvullende warmtekaders’ aangenomen. Deze warmtekaders zijn een aanvulling op de Transitievisie Warmte. Met de aanvullende warmtekaders krijgt de warmtetransitie meer richting en inwoners en ondernemers meer inzicht in het te lopen traject. Dit komt door de planning en het overzicht van de verwachte warmteoplossingen die in de kaders staan (zie afbeelding).

Samen met de inwoners gaan we van start in Eemdal-Noord. Eemdal-Noord is als eerste aardsgasvrije wijk gekozen vanwege de strategische ligging aan de Eem en het bouwjaar van de wijk. Hierdoor verwachten we in Eemdal-Noord snel aan de slag te kunnen en kan de woonwijk als voorbeeld dienen voor de rest van de gemeente. Een warmtenet lijkt de beste oplossing voor de wijk Eemdal-Noord.

Routekaart per wijk in het geval van een gezamenlijke warmteoplossing

Routekaart per wijk in het geval van een gezamenlijke warmteoplossing.

Gratis advies bij verduurzamen

Bent u op zoek naar advies bij energiebesparen, warmtepompen of zonnepanelen? Of wilt u weten van welke  subsidies en leningen u gebruik kunt maken? Maak dan kosteloos een afspraak met een EnergieCoach van EnergiekBaarn(externe link). Zij komen gratis bij u thuis en geven u advies over de maatregelen die het beste bij uw situatie passen. Of neem contact op met het Duurzaam Bouwloket(externe link), het energieloket van de gemeente.