Alle woningen, gebouwen en ondernemingen in de gemeente Baarn gaan van het aardgas af. Dat betekent dat we elektrisch gaan koken en dat we gebouwen op een duurzame manier gaan verwarmen, bijvoorbeeld met een warmtenet of warmtepomp. Samen met bewoners kiezen we de beste oplossingen. We starten in de wijk Eemdal-Noord. Stap voor stap gaat iedere wijk van het aardgas af.

Screenshot uit filmpje over de warmtetransitie
(externe link)

Kijk en luister naar deze video(externe link) voor een introductie op de aanpak van verduurzaming en energietransitie in Baarn.

Hoe gaan we onze woningen verwarmen?

Voor grote delen van de gemeente Baarn lijken warmtenetten (collectieve oplossingen) de beste oplossing. Daarom heeft de gemeenteraad er in de Lokale Energie Strategie (LES) voor gekozen om warmtenetten samen met wijkbewoners verder te onderzoeken. 

In de wijken Wilhelminapark, Amaliapark, Pr. Hendrikpark en Lage Vuursche passen warmtepompen (individuele oplossingen) beter. Inwoners zijn van harte uitgenodigd om samen met een aardgasvrije oplossing te komen. Zij kunnen zich melden bij duurzaamheid@baarn.nl.

Planning

Dit jaar starten we met de inwoners van Eemdal-Noord om samen een wijkwarmteplan te maken. In een wijkwarmteplan staat hoe we de wijk aardgasvrij gaan verwarmen. Na Eemdal-Noord gaan we samen met de wijkbewoners van de andere wijken aan de slag.

Voor meer informatie zie de afbeelding hieronder. Onder de afbeelding staat een beschrijving van de routekaart in de vorm van tekst.

Routekaart aardgasvrij Gemeente Baarn - versie 2024

Routekaart gezamenlijke oplossing

  • 2022-2025: Eemdal-Noord.
  • 2025-2030: Eemdal-Zuid, Staatsliedenbuurt, Professorenbuurt, Schilderswijk.
  • 2030-2035: Schoonoordpark, Oude Oosterhei, Pekingpark, Componistenwijk.
  • 2035-2040: Centrum, Zandvoort, Transvaal, Nieuwe Oosterhei.
  • 2045: Overige gebieden Baarn

Gratis advies bij verduurzamen

Bent u op zoek naar advies om energie te besparen, warmtepompen of zonnepanelen? Of wilt u weten van welke subsidies en leningen u gebruik kunt maken?

Maak dan kosteloos een afspraak met een EnergieCoach van BaarnDuurzaam(externe link). Zij komen gratis bij u thuis en geven u advies over de maatregelen die het beste bij uw situatie passen.

Of neem contact op met het Duurzaam Bouwloket(externe link), het energieloket van de gemeente.

Inwonersinitiatieven

De gemeente stimuleert duurzame initiatieven vanuit de samenleving. Bent u enthousiast en wilt u ook meedoen om Baarn te verduurzamen? Meld u bij de gemeente via e-mail duurzaamheid@baarn.nl

Heeft u vragen?

We begrijpen dat u vragen kunt hebben over de informatie over Baarn aardgasvrij. Hiervoor hebben we een pagina gemaakt met veelgestelde vragen en de antwoorden daarop. Bekijk deze via de knop hieronder. 

Veelgestelde vragen

Heeft de informatie op deze pagina u geholpen?