De gemeente Baarn wil zo snel en zoveel mogelijk klimaatneutraal zijn. Dat betekent dat we elektrisch gaan koken en dat we gebouwen op een duurzame manier gaan verwarmen, bijvoorbeeld met een warmtenet of warmtepomp. De gemeente onderzoekt welke aardgasvrije mogelijkheden er voor de gemeente Baarn zijn en samen met bewoners zoeken we naar de beste oplossingen. Stap voor stap gaat iedere wijk van het aardgas af.

Onderstaande video geeft een introductie op de aanpak van verduurzaming en energietransitie in Baarn.

Hoe gaan we onze woningen verwarmen?

Een eerste onderzoek naar goede andere keuzes voor aardgas is afgerond. De resultaten staan in de Transitievisie Warmte (PDF)(externe link), die de Baarnse gemeenteraad eind 2020 heeft vastgesteld.

Daaruit bleek dat aardgasvrije oplossingen met een warmtepomp of een warmtenet interessant zijn voor (delen van) Baarn.

Sindsdien heeft de gemeente nog meer onderzoeken gedaan. Bijvoorbeeld naar de business case van een warmtenet (met de Eem als warmtebron) in Eemdal-Noord en de Schilderswijk. Ook heeft de gemeente samen met de energieregio Amersfoort een onderzoek gedaan naar de verwarmingspotentie van de Eem.

In november 2022 heeft de gemeenteraad de aanvullende warmtekaders(externe link) aangenomen. Deze warmtekaders zijn een aanvulling op de Transitievisie Warmte. Met de aanvullende warmtekaders(externe link) krijgt de warmtetransitie meer richting en inwoners en ondernemers meer inzicht in het te lopen traject.

Planning

Onderstaande tijdslijn toont de mogelijke plannen voor onze gemeente de komende jaren. Welke route het wordt, weten we nu nog niet. Daarvoor zijn we afhankelijk van de plannen van de provincie en de landelijke overheid. Samen met inwoners, ondernemers, organisaties en woningcorporatie Omthuis gaan we kijken welke oplossing het beste past bij Baarn.

  • Blauwe lijn: optie voor een individuele warmteoplossing.
  • Oranje lijn: optie voor een gezamenlijke warmteoplossing. 

Onder de afbeelding staat een beschrijving van de tijdslijn in de vorm van tekst.

Tijdslijn aardgasvrij en warmteoplossingen versie 2023

Tijdslijn gezamenlijke oplossing

  • 2022-2025: Eemdal-Noord.
  • 2025-2030: Eemdal-Zuid, Staatsliedenbuurt, Professorenbuurt, Schilderswijk.
  • 2030-2035: Schoonoordpark, Oude Oosterhei, Pekingpark, Componistenwijk.
  • 2035-2040: Centrum, Zandvoort, Transvaal, Nieuwe Oosterhei.

Tijdslijn individuele oplossing

  • 2025: Eemdal - Noord
  • 2030: Eemdal -Zuid,  Componistenwijk, Provenierswijk, Nieuwe-Oosterhei
  • 2035: Staatsliedenwijk, Zandvoort, Transvaal, PekingPark
  • 2035-2040: Schilderswijk, Centrum, Schoonoordpark, Oude-Oosterhei

Gratis advies bij verduurzamen

Bent u op zoek naar advies om energie te besparen, warmtepompen of zonnepanelen? Of wilt u weten van welke subsidies en leningen u gebruik kunt maken?

Maak dan kosteloos een afspraak met een EnergieCoach van BaarnDuurzaam(externe link). Zij komen gratis bij u thuis en geven u advies over de maatregelen die het beste bij uw situatie passen.

Of neem contact op met het Duurzaam Bouwloket(externe link), het energieloket van de gemeente.

Inwonersinitiatieven

De gemeente stimuleert duurzame initiatieven vanuit de samenleving. Bent u enthousiast en wilt u ook meedoen om Baarn te verduurzamen? Meld u bij de gemeente via e-mail duurzaamheid@baarn.nl

Heeft de informatie op deze pagina u geholpen?