Wilt u uw huis verduurzamen? Het isoleren van uw woning en het opwekken van energie met zonnepanelen is altijd goed, voor het klimaat én voor uw portemonnee. U kunt ook beginnen met kleinere energiebesparende maatregelen, want ook daarmee bespaart u energie en geld. Bijkomend voordeel is dat uw woning ook comfortabeler wordt!

Hoe kan ik zelf mijn woning duurzamer maken?

Om uw woning te verduurzamen kunt u verschillende dingen doen. U kunt bijvoorbeeld:

Daarnaast kunt u op een eenvoudige manier nog meer energie besparen:

  • Spaarlampen of LED-verlichting;
  • De verwarming graadje lager;
  • Een slimme meter plaatsen;
  • Apparaten niet meer stand-by laten staan;
  • De was buiten laten drogen in plaats van in de elektrische droger;
  • Meer informatie en tips vindt u in de Klimaatkrant.

Kijk voor meer tips op www.milieucentraal.nl(externe link).

Gratis en onafhankelijk advies voor uw woning

Voor de overgang naar duurzame energiebronnen is het belangrijk dat uw woning is voorbereid. Betere isolatie is overigens niet alleen beter voor het milieu, maar geeft ook meer comfort in uw huis. Ook kunt u uw woning verduurzamen door bijvoorbeeld zonnepanelen op het dak te plaatsen. Wilt u aan de slag met het  duurzaam verwarmen van uw woning? Dan kunt u denken aan een (hybride) warmtepomp.

Voor de mogelijkheden in uw woning kunt u gratis en onafhankelijk advies krijgen van de lokale energiecoöperatie Energiekbaarn en het Duurzaam Bouwloket. Kijk voor meer informatie op de websites: www.energiekbaarn.nl(externe link) en www.duurzaambouwloket.nl(externe link).

Advies voor VVE’s

Steeds meer Verenigingen van Eigenaren (VVE’s) verduurzamen. Dat vraagt een andere aanpak dan bij een individuele huiseigenaar. De eigenaren nemen gezamenlijk besluiten en zoeken samen naar financiering voor de maatregelen. Ook bestaat er vaak al een meerjarenonderhoudsplan (MJOP), waaraan de verduurzamingsmaatregelen moeten worden toegevoegd.

De VVE-coaches van EnergiekBaarn bieden advies en ondersteuning aan VVE’s(externe link) bij het verduurzamen van hun appartementencomplex. Verder staan op de website van het Duurzaam Bouwloket(externe link) allerlei tips voor VVE’s die willen verduurzamen en informatie over subsidie- en financieringsmogelijkheden.

Duurzaamheidslening & subsidies

Voor veel maatregelen kunt u gebruik maken van de Duurzaamheidslening van de gemeente. Daarmee leent u tegen een lage rente geld voor bijvoorbeeld isolatie of zonnepanelen. Kijk voor meer informatie op www.baarn.nl/duurzaamheidslening.

Ook zijn er diverse subsidies voor het verduurzamen van uw huis. Op de website van het Duurzaam Bouwloket kunt u met de subsidiecheck(externe link) bekijken waarvoor u in aanmerking komt. 

Maatregelen door stijgende gasprijzen

Voor inwoners die door de stijgende gasprijzen moeite hebben de energierekening te betalen, treft de rijksoverheid maatregelen. Zo krijgen alle inwoners in 2022 korting op de energiebelasting. Verder zijn er twee regelingen die via de gemeente lopen: mensen met een inkomen op of net boven het sociaal minimum hebben eenmalig een bedrag van 800 euro via de gemeente ontvangen als bijdrage aan de energierekening. Daarnaast is extra geld beschikbaar voor het verduurzamen van woningen van mensen met energiearmoede. In de loop van 2022 wordt hier meer over bekend.