Met een Nederlandse identiteitskaart (NIK) mag u reizen binnen de Europese Unie. U kunt er ook mee laten zien wie u bent (identificatie). U betaalt de kosten bij de aanvraag. De identiteitskaart ligt na 6 werkdagen voor u klaar. Het aanvragen en ophalen moet u persoonlijk doen. U maakt hiervoor een afspraak.

Afspraak maken

Wat moet ik doen

Voor het aanvragen van een identiteitskaart gaat u naar het loket Burgerzaken. Let daarbij op het volgende:

 • U vraagt de identiteitskaart persoonlijk aan bij de gemeente waar u woont. Kinderen die een eigen identiteitskaart willen, moeten ook naar de gemeente komen.
 • U neemt een pasfoto mee die niet ouder is dan 6 maanden en voldoet aan de pasfoto-eisen(externe link). Let op! Een pasfoto mag maximaal 6 maanden oud zijn. 
 • U moet uw identiteitskaart persoonlijk ophalen. Dit moet binnen 3 maanden na uw aanvraag, want daarna vervalt uw identiteitskaart. Haalt u ook een identiteitskaart voor uw kind op? Neem uw kind dan mee.
 • Is uw identiteitskaart verlopen? Dan levert u die in bij de gemeente.
 • Is uw identiteitskaart (ernstig) beschadigd? Dan vraagt u een nieuwe identiteitskaart aan. Ook levert u de oude identiteitskaart in bij de gemeente.

Jonger dan 12 jaar

Is uw kind jonger dan 12 jaar bij de aanvraag van een identiteitskaart? Dan is er toestemming nodig van een of beide ouders, afhankelijk van wie het ouderlijk gezag heeft.

Lichamelijke of verstandelijke beperking

Als u door een lichamelijke of verstandelijke beperking niet persoonlijk een identiteitskaart kunt aanvragen, kan een medewerker van de gemeente naar u toe komen. Bij twijfel vraagt de gemeente u om een medische verklaring.

  Identiteitskaart kwijt of gestolen?

  Bent u uw identiteitskaart kwijt, of is deze gestolen? Dan kunt u hier online, via DigiD, een melding van maken.

  Vermissing of diefstal paspoort (DigiD)

  Kosten

  Aan het aanvragen van een identiteitskaart zijn kosten verbonden. De kosten voor 2022 vindt u hieronder. 

  ProductKosten
  Identiteitskaart, 5 jaar geldig€ 36,95
  Identiteitskaart, 10 jaar geldig€ 68,50
  Extra kosten spoed identiteitskaart€ 51,60

  Hoe het werkt

  Een identiteitskaart is 10 jaar geldig als u 18 jaar of ouder bent. Als u jonger bent dan 18 jaar is een identiteitskaart 5 jaar geldig.

  Veilige kopie identiteitskaart

  Pas op voor identiteitsfraude. Hierbij maken criminelen misbruik van valse of gestolen identiteitsgegevens. Met de KopieID app(externe link) maakt u met uw smartphone een veilige kopie van uw identiteitskaart. Hebt u geen KopieID app? Kijk dan op de website van de Rijksoverheid(externe link) hoe u identiteitsfraude kunt herkennen en voorkomen.

  Naast deze identiteitskaart mag u ook een paspoort aanschaffen.